Головна | | Реєстрація | Вхід
 
П`ятниця, 03.05.2024, 19:51
Вітаю Вас Гість | RSS
Головна » 2010 » Листопад » 12 » Міністр Дмитро Табачник оприлюднив проект умов вступу до ВНЗ у 2011 році
08:58
Міністр Дмитро Табачник оприлюднив проект умов вступу до ВНЗ у 2011 році

   У Проекті умов вступу до вищих навчальних закладів у 2011 році немає кардинальних змін, однак передбачені нововведення. Про них розповів міністр освіти і науки України Дмитро ТАБАЧНИК під час робочої наради з ректорами провідних вітчизняних університетів. Міністерство освіти і науки розглянуло понад 600 зауважень до тексту цього документа, який широко обговорювався у викладацьких колективах та на засіданнях органів студентського самоврядування.

Більше часу – менше черг

Перед тим, як розпочати дискусію, Дмитро Табачник поінформував присутніх про положення Проекту «Основних змін до Умов прийому до ВНЗ України у 2011 році». Передусім пан міністр зауважив:

– Ми практично залишаємо правила вступу без серйозних змін для того, щоб люди могли за ними працювати більш стабільно.

Однак передбачено заходи, які, зокрема, спрямовані на уникнення черг в приймальних комісіях. У наступному році для абітурієнтів з базовою і повною загальною середньою освітою буде подовжено термін подання документів на денну форму навчання. Він становитиме місяць – з 1 по 31 липня. Крім того, вищим навчальним закладам пропонується визначити порядок попередньої електронної реєстрації заяв на вступ. Абітурієнти мають право подавати сертифікат Українського центру оцінювання якості освіти, виданий у 2008, 2009, 2010 або 2011 році.

Право на вибір: іспити або тестування

Особи, які закінчили школу до 2008 року, віднині матимуть повноцінний вибір – або писати ЗНО і за його результатами вступати до ВНЗ, або складати відповідні іспити. Дмитро Табачник нагадав, що минулої вступної кампанії випускники попередніх років могли бути зараховані на вечірнє і заочне відділення за результатами іспитів. Наступного літа їм буде дозволено так само вступати й на денну форму навчання. На думку міністра, люди, які закінчили школу раніше, жодним чином не винні в тому, що «держава змінила правила гри», тому мають право на такий вибір.

Вступників-іноземців може побільшати

Дмитро Табачник повідомив, що наступного року розшириться коло іноземців, які можуть здобувати вищу освіту в Україні: вони не обов’язково мають бути етнічними українцями.

– Ми надаємо право іноземцям, які здобули повну середню освіту за кордоном в школах з українською мовою викладання, вступати до ВНЗ України. Це можливо у тому ж порядку, що і для громадян України, однак у межах передбачених квот та за рекомендацією культурних етнографічних центрів та дипломатичних установ, – констатував головний освітянин країни.

Це нововведення має підвищити попит на здобуття освіти українською мовою у закордонних закладах.

У фокусі уваги – профільні предмети

У додатках до Проекту чітко прописано, які предмети та творчі конкурси відповідають кожній спеціальності. При формуванні цього переліку враховувалися пропозиції вищих навчальних закладів. Для вступу на будь-яку спеціальність за освітньо-кваліфікаційним рівнем бакалавра, абітурієнт має продемонструвати свої знання з трьох конкурсних предметів: один з них – українська мова й література, другий – фаховий, третій – обраний з двох запропонованих. Наприклад, абітурієнти, які вступатимуть на спеціальність «Дошкільна освіта», обов’язково мають скласти тести з української мови й літератури, біології, а також з математики або історії України. Дмитро Табачник впевнений, що таке унормування дасть змогу уникнути «дивовижних речей», реальних в минулому: як от визначення тесту з історії України профільним в інституті фізичної культури. Однак чи в усіх абітурієнтів буде вибір – остаточно ще не відомо. Ректор НТУУ "КПІ" Михайло Згуровський як голова Асоціації ректорів технічних ВНЗ України попросив міністерство надати право університетам, «принаймні тим, які мають розширену автономію», визначати всю тріаду конкурсних предметів, мотивуючи свою пропозицію так:

– На певні спеціальності, за якими вимагається обов’язкове знання математики і фізики, ми давали можливість вибору абітурієнту: фізика або хімія. Але не може людина вступити на наш фізико-технічний факультет, здавши сертифікат з хімії, якщо у неї з фізикою не дуже добра ситуація. Це нонсенс. Є ще декілька десятків спеціальностей, де можуть бути великі непорозуміння.

Кому обов’язкова російська, а кому – англійська

Наступної вступної кампанії ще більше цінуватиметься знання мов. Скажімо, той, хто хоче стати російським філологом, віднині має складати тест з російської мови.

– Було нелогічно, коли 40 вищих навчальних закладів, маючи державне замовлення на підготовку вчителів російської мови і літератури, приймали вступників із сертифікатами з української мови і літератури та іноземної мови, – пояснив Дмитро Табачник.

А студентів, які закінчують четвертий курс і планують вступати в магістратуру, чекає інша новація – обов’язкове складання екзамену з англійської мови.

Бали вирішують все

Дмитро Табачник повідомив, що незмінним залишається мінімальний прохідний бал – 124. ВНЗ не має права приймати документів абітурієнта з нижчою успішністю, однак може підвищити прохідну планку:

– Враховуючи високий конкурс, приймальна комісія може встановити значно вищий бал, – зазначив пан міністр.

Нагадаємо, що цим правом вже користувалися провідні українські університет, такі як КНУ імені Т. Шевченка й НТУУ «КПІ».

Дмитро Володимирович розповів про ще одне важливе нововведення: переможці всеукраїнських олімпіад не йтимуть у ВНЗ «поза конкурсом», а матимуть преференції у вигляді додаткових балів до результатів тестування. Головний освітянин країни обґрунтував таке рішення необхідністю дотримання профільності навчання:

– Ми пропонуємо в цьому році зафіксувати в Умовах прийому, що переможці IV етапу всеукраїнських учнівських олімпіад і III етапу Всеукраїнського конкурсу дослідницьких робіт МАН будуть мати додаткові преференції лише в тому випадку, якщо вони вступають на спеціальність, яка відповідає перемозі на всеукраїнський учнівській олімпіаді. Простіше кажучи, нам абсолютно не цікаво, якщо переможець олімпіади з біології чи фізики йде на факультет міжнародних відносин… Для факультету міжнародних відносин профільною є олімпіада з будь-якої іноземної мови. Так само, наприклад, в економічному університеті буде вітатися перемога чи диплом на олімпіаді з математики чи іноземної мови.

Отже, вступникам, які досягли визначних успіхів у на зазначених вище змаганнях, нараховуватимуться такі додаткові бали: за диплом I ступеня – 50 балів; за диплом IІ ступеня – 40 балів; за диплом IІI ступеня – 30 балів.

У рамках експерименту, також є можливість отримати до 20 додаткових балів при вступі до ВНЗ на математичні та інженерно-технічні спеціальності. Для цього треба закінчити там відповідні підготовчі курси. До речі, під час дискусії з міністром ректори пропонували підвищити цю преференцію до 40 балів, однак в розміщеному на сайті МОН Проекті «Основних змін до Умов прийому до ВНЗ України у 2011 році» досі фігурує цифра 20.

Апеляція не завадить вступу

Абітурієнти здебільшого приймають результати зовнішнього незалежного оцінювання, обирають ВНЗ і поспішають подати відповідні документи на уподобані спеціальності. Але завжди є відсоток тих, хто оскаржує результатами тестування. Щоправда, минулого разу таких людей було небагато: 6 тисяч із 400 тисяч абітурієнтів. Але чи встигнуть скаржники подати документи до навчальних закладів, коли дочекаються рішення по апеляції? Міністр освіти і науки України переконує, що встигнуть:

– Тестування пройде з 2 червня до 10 липня. Апеляції будуть розглядатися до 22 липня. Тому абітурієнт спокійно зможе здати документи до обраного вишу, адже прийом здійснюватиметься включно до 31 липня.

Студентами стають – у серпні

Завершальний етап вступної кампанії також буде регламентовано. Рейтингові списки вступників оприлюднюються в національних університетах не пізніше 26 липня, в інших ВНЗ – не пізніше 1 серпня. Зарахування за держзамовленням здійснюється до 10 серпня, за кошти фізичних та юридичних осіб – до 25 серпня.

Олексій ШЕВНІН,
журналіст
 за матеріалами сайту http://ostriv.in.ua
Переглядів: 1900 | Додав: AdminSS | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Форма входу
гость
19:51
Група: Ті - хто не з нами

Логін:
Пароль:

Copyright MyCorp © 2024
Звір - Білий український каталог сайтів, безкоштовна розкрутка сайтів, реєстрація в каталозі каталог сайтів каталог сайтів Каталог україномовних сайтів Каталог Ресурсов Интернет